Bezienswaardigheden Ardennen

Bezienswaardigheden Ardennen

Jaarlijkse trekken vele vakantiegangers naar het zuidoosten van België. Slechts enkele uurtjes rijden vanaf Nederland bieden de Ardennen vele mogelijkheden voor een leuke vakantie. Van de mooie natuur tot sportieve activiteiten en van historische monumenten tot leuke steden: wij hebben de hoogtepunten van de Ardennen voor je op een rijtje gezet!

1. Idyllische dorpjes

De Ardennen kennen een groot aantal landelijke dorpjes waar je lekker kunt rondkijken. Veel dorpjes horen niet voor niets tot de groep dorpen die ook wel ‘Les Plus Beaux Villages de Wallonië’’, ook wel de mooiste dorpen van Wallonië genoemd. Limbourg, Celles, Crupet, Soiron en Wéris zijn slechts enkele dorpjes die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken als je in de Ardennen verblijft.

2. Actieve outdoor activiteiten

Een groot deel van de toeristen in de Ardennen komt er om lekker actief bezig te zijn. De Ardennen biedt voldoende mogelijkheden om in de buitenlucht te sporten. Mountainbiken, kajakken, abseilen, tokkelen en survivaltochten zijn populair onder de sportieve toeristen. Ook ideaal voor teambuildingactiviteiten. Maar ook voor de mensen die het liever iets rustiger aan doen, zijn er volop mogelijkheden. Plan bijvoorbeeld een leuke fietstocht of maak een boswandeling.

3. Historische kastelen

Je kan wel zeggen dat het in de Ardennen volstaat met kastelen. Een aantal van deze kastelen is kort geleden nog gerenoveerd, maar anderen staan juist weer bekend om de stapel losse stenen omdat ze de vele jaren niet overleefd hebben. Ga je rond kerst naar de Ardennen, dan vind je rondom de kastelen vaak gezellige kerstmarkten. Bekende kastelen die open zijn om te bezoeken zijn onder andere Chateau Reinhardstein, het kasteel van Bouillon en de ruïne van La Roche.

4. Uiteenlopende musea

Ook museumliefhebbers kunnen eindeloos genieten in de Ardennen. Neem bijvoorbeeld het Keramiekmuseum van Andenne, het museum der schone kunsten in Luik, het chocolade museum in Eupen, de abdij van Stavelot, het archeologisch museum van Arlon. Dit zijn slechts een paar van de vele musea die de Ardennen rijk zijn.

5. Mijnen en grotten

Omdat er in de Ardennen vroeger veel mijnbouw gedaan werd, zijn er nog veel mijnen en grotten te vinden. De mijnen zelf zijn intussen allemaal gesloten, maar worden nog wel gebruikt voor toeristische doeleinden. Door een bezoek te brengen aan de mijnen zal je zelf ontdekken hoe de mijnwerkers vroeger te werk gingen. Tevens is het ook zeker de moeite waard om een dagje naar de grotten te gaan, bijvoorbeeld naar de grotten van Han, de leisteenmijn van Bertrix of de steenkolenmijn in Blegny.

6. Gezellige steden

Een dagje winkelen vanuit de Ardennen kan in Luik of in Namen. Verder kennen de Ardennen nog een aantal andere steden, maar dat zijn eigenlijk gewoon dorpjes met stadsrechten. Het gezellige stadje Durbuy is hier een goed voorbeeld van. Het behoort tot één van de kleinste steden van de wereld en trekt jaarlijks vele bezoekers aan. Voor een heerlijk wellness weekend kan je je helemaal uitleven in het bruisende stadje Spa.

7. Avontuurlijke attractieparken

Voor gezinnen met (kleine) kinderen is er ook genoeg te doen. Ga bijvoorbeeld eens een dagje naar Plopsa Coo, de dierentuin Monde Sauvage, het Euro Space Center of het aquarium in Luik. Leuk voor iedereen!

8. Geniet van de mooie natuur

De Ardennen zijn het groenste gebied van België en biedt dus talloze mogelijkheden om van de natuur te kunnen genieten, maar de echte hoogtepunten zijn toch wel de Hogen Venen (hoogste gebied van de Ardennen), Fagne-Famenne, de beboste gemeente Luxemburg en Pays de Gaume dat sterk doet denken aan Frankrijk.

9. Verdiep je in de Eerste en Tweede Wereldoorlog

De Ardennen kennen een rijke geschiedenis. Zo werden er bijvoorbeeld de eerste schoten van de Eerste Wereldoorlog gelost en ervaarde het de slag om Luik. Benieuwd naar de rijke geschiedenis en de rol die de Ardennen hebben gespeeld in de Eerste en Tweede Wereldoorlog? Breng dan een bezoek aan de citadel van Dinant of het Bastogne War Museum.

10. Bruisende brouwerijen

De Ardennen staan natuurlijk ook bekend om hun lekkere speciaalbieren. Ga op onderzoek uit en ontdek hoe deze Belgische bieren gebrouwen worden. Natuurlijk kan een bierproeverij hierbij niet ontbreken. In de Abdij van de Notre-Dame de Scourmont kan je zien hoe het trappistenbier Chimay gebrouwen wordt, maar de Abdij van de Notre-Dame d’Orval of de brouwerij van La Chouffe zijn ook zeer zeker de moeite waard.

Bezienswaardigheden Ardennen verkennen vanaf de camping

Al met al bieden de Ardennen oneindig veel mogelijkheden voor alle soorten toeristen. Of je nu alleen op vakantie gaat, met kleine kinderen of met je hond, in de Ardennen is er voor iedereen wel iets leuks te doen. Onze camping is de perfecte uitvalsbasis om de Ardennen verder te verkennen! Zien we je binnenkort?