Speleologie: voor echte avonturiers!

Speleologie: voor echte avonturiers!

Wanneer je verblijft op camping Polleur hoef je je zeker niet te vervelen. Je kunt genieten van de vele faciliteiten op de camping, maar natuurlijk ook van de prachtige natuur die de omgeving te bieden heeft. Er worden talloze outdoor activiteiten georganiseerd in de Ardennen. Voor iedereen is er wel iets leuks te beleven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan schoolreisjes, teambuilding en andere groepsarrangementen. Ook als individu is het mogelijk om een survivalprogramma te volgen. In dit blog wordt een van de meest uitdagende outdoor activiteiten in de Ardennen uitgelicht: speleologie.

Grotten verkennen

Speleologie is eigenlijk een vorm van aardwetenschappen. Professionele verkenners gaan de diepte in om onontdekte grotten te verkennen. Dit is natuurlijk niet zonder gevaar. Professionele speleologen zijn dan ook goed getraind, zodat het risico op ongelukken zo klein mogelijk is. Meestal volgen ze rivieren die onder de grond stromen. Op deze manier kom je het makkelijkste bij de holtes. Een nadeel van deze onderaardse wateren is dat sommige stukken in een grot hierdoor deels of zelfs volledig onder water komen te staan. Beroepsspeleologen gebruiken daarom ook wel eens duikuitrusting.

Speleologie als outdoor activiteit

De meeste grotten in de Ardennen zijn al jaren geleden verkend en worden tegenwoordig gebruikt voor recreatieve speleologie. Toeristen kunnen onder begeleiding zelf door de grotten klimmen en kruipen. Het is wel belangrijk dat je een regenpak meeneemt, want je wordt vreselijk vies van alle modder. Tijdens het klimmen draag je ook een helm voor de veiligheid. Hierop zit een lamp bevestigd waardoor je kunt zien waar je bent. Speleologie is een van de meest uitdagende en sportieve outdoor activiteiten die je kunt doen in de Ardennen. Voor sommige mensen wordt deze activiteit dan ook afgeraden. Denk hierbij aan zwangere vrouwen, mensen die last hebben van claustrofobie en mensen met rug- en nekklachten. Ook wanneer je andere fysieke ongemakken hebt, kun je beter vooraf overleggen met de instructeur of speleologie wel echt iets voor jou is. Wanneer je hier allemaal geen last van hebt, kun je prima meedoen met deze activiteit. Je zal er geen spijt van krijgen, want speleologie is een ervaring die je voor het leven bijblijft!